6 Eylül 2019 Cuma

Merhaba Grade 1

  Evet, bugün beni benden alan, Kanada'da yaşayanların muhtemelen bildiği, Türkiye'de yaşayanların kafasında oturtamayacağı, bizim de bugün başımıza gelince sürpriz bir şaşkınlıkla öğrendiğimiz bir eğitim sisteminden bahsedicem.
   Evet, çocuğumuz için diye çıktığımız Kanada yolculuğumuzda Ege bugün 1. sınıfa başladı. Şimdi güzel güzel yazmak istesem de beni çok şaşırtan durumu yazmadan edemiycem.

 Bugün çok büyük bir heyecanla okula giden Ege, yeni yapılmış okul binasını çok beğendi ve heyecanı daha da arttı. Sınıfının belli olduğu mail bize gelmediği için ofise giderek sınıfını öğrendik. 1. Sınıf ve primary sınıfın olduğu karma bir sınıfta okuyacağını öğrendik. Bir gece önce Facebook'ta bir kadın grubunda bu konu konuşulurken, umursamadan üstün körü okudum, gece de Olcay'a anlattım. "Aaa biliyor musun, burda karma sınıf uygulaması varmış!" diye. Neyse, bu sabah da bir güzel başımıza gelince bugün tüm gündemim bu oldu. Kanadalılar için çok normal bir durum. Olcay'ın iş arkadaşının kızı da geçen sene 2 ve 3. sınıfın karışık olduğu bir sınıfta okumuş. Çok normal ve sorunsuz karşılıyorlar. Yok, ben kendimi rahatlatamadım, sınıfta hiçbir arkadaşının olmadığını görünce yüzü asık okula bıraktığım oğlumda kaldı aklım. Mutlu mu, mutsuz mu, eve nasıl gelecek, sorun olacak mı diye düşüne düşüne başıma ağrılar girmesini sağladım. 

   Neyse, okul çıkışı yaklaştı, Ege'yi almaya gittiğimde ofisle görüşmeye gittim. Kadına tatlı tatlı neden karma sınıf olduğunu ve neden Ege'nin o sınıfta olduğunu sordum. Endişemi her halimden anlayan kişi, bu durumun Kanada'da ne kadar normal olduğunu anlatmaya çalışarak, rahatlatmaya çalıştı. Geçen sene sınıfından arkadaşları da olduğunu belirtti. 10 kişi 1. sınıf, 6 kişi primary öğrencisi. Ege, gün sonu keyfi yerinde çıktı sınıftan. Primarylerle konuşmadıklarını, onların French bilmediğini söyledi. Sınıf da baya grup olmuşlar, devrecilik yapmışlar. Ben bir yandan acaba çocuğum geri kalır mı diye düşünürken, küçük sınıf anneleri de acaba çocuğuma büyüklük taslıyorlar mı diye endişeli oluyor mu? Yok beni ne kadar öğretmenler, Kanadalı veliler rahatlatmaya çalışsa da benim aklım almadı. Bana Türkiye'de öğretmensizlikten birleştirilen köy okullarını anımsatıyor. Endişeliyim ve yenemiyorum.

  Ofise göçmen olduğumuzu ve çocuğun 4 yılda 3. okulu ve 4 ayrı sınıf ve 4 ayrı öğretmeni olduğunu, daha stabil olmasını istediğimi belirttim. Memur da burda zaten sınıfların her sene karıştırıldığını ve öğretmenlerin de her sene değiştiğini belirtti. Daha sırf elementary schoolda 6 yıl boyunca değişeceğini, bu endişeleri her sene yaşamamamı tavsiye etti. Seneye Ege'nin karma sınıfta olmayacağını, Grade 2 lerle aynı sınıfta aynı seviyede okuyacağını belirtti. 

  Yok, yine de rahatlamadım. Ege, eski arkadaşlarım diyor, çocuğu "daha çok arkadaşın olacak, daha çok playdate yaparız. Bizim de her sene sınıfımız değişti" gibi avutmaya kalksak da bu uygulamanın daha büyük sınıflarda uygulandığında, eski sınıf arkadaşlarının çocuğun zekasına kadar alay ettiklerini de duyduk.

   Yok, gerçekten kafam almadı. Ve çok keyifle gittiğimiz okulun ilk günü bana bol stresle kaldı. 


3 yorum:

  1. Merhabalar Meltem Hanım, son yazınızdan bu yana durumlar nasıl? Umarım Ege çok mutludur ve endişeleriniz yersiz çıkmıştır. Bir tanışıklığımız yok ancak paylaşımlarınız çok güzel ve sizin için en güzel temennilerde bulunmak istiyorum. Bu arada PR durumunuz hakkında da bilgi verir misiniz? Eşinizin okulunun bittiğine çok sevindim. Başarılarınızın devamını dilerim. PR aşamanızı okumayı çok isterim. Sevgiler saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,
      Ege konusunda endişelerimiz çok yersiz çıkmadı maalesef. Bununla ilgili sene sonunda bir değerlendirme yazısı yazacağım. Eşimin okulu bitti, işe başladı. PR surecimizi başlatmak üzereyiz, belgelerinizi hazırlıyoruz.
      Sevgilerle..

      Sil
  2. Tekrar merhabalar, durumlar nasıl merak ediyoruz ;)

    YanıtlaSil