26 Temmuz 2017 Çarşamba

Türkiye'den Kanada'ya evcil hayvanınız nasıl gelir?



 Kanada'ya pet götürecekler için, istenilen belge ve işlemler, Kanada'ya girişe kadar basamak basamak bilgileri bulabilirsiniz. Bu yazımı Facebook üzerinden yazmıştım. Tarihleriyle kopyalıyorum buraya. Umarım patili dostlarınız için yardımcı olabilir.



Sevgilerle!

 26.temmuz.2017

 Bugün ilk adım olarak uluslararası pet pasaportu çıkardık. Bunu 10 TL karşılığında veterinerinizden temin edebiliyorsunuz. Klasik aşı karnesindeki gibi tüm bilgiler ekleniyor.
İkincisi çip taktırdık. Bu da 50 TL bir ücrete tabii.(bu fiyatlar biraz daha uygun olabilir, bizim veterinerimiz biraz tuzludur) Kanada hükümeti köpeklerde çip uygulamasını zorunlu istemiyor(eğer köpek sizinle aynı anda gelecekse çipe gerek yok, ayrı gelecekse çip gerekli diyor). Biz köpeğimizi birlikte götüreceğiz ancak belki transfer ülkelerde problem olabilir diye çipi taktırdık.
Son olarak da iç dış parazit ve kuduz aşılarını yaptırdık.

13.ağustos.2017

Biz Nova Scotia/Halifax'a gideceğimiz için, uçaklarda bazı problemler yaşadık.
Öncelikle son 1 senedir aircanada ve condor Türkiye'den hayvan uçuşlarına onay vermediklerini belirttiler ve bu yüzden o 2 firmanın olduğu seçenekleri eledik.
Sadece THY'nin Toronto ve Montreal aktarmalı uçuşlarına kabul alabiliyorduk ancak bu aktarmalarda Halifax Domestic uçuşa girdiği için aradaki 3 saatlik sürede Toronto ya da Montreal'de pasaport işlemlerimi, köpeğin işlemlerini yapmam gerektiği gibi, bagajlarımı da alarak kendim ikinci uçağa vermem gerekiyor diye bunu da eledik.
Geriye Avrupa aktarmalı uçuşlar kaldı, onlar da gideceğim tarihte 2-3 aktarma ve çok pahalı diye onu da eledik.
Direkt THY'den Montreal'e bilet aldık. Köpeğimiz olduğunu belirterek sisteme işlettik. En azından 10 saatte uçucaz. Orda 1 gece dinlendikten sonra da halifax uçuşumuzu ayarlıycaz.
Kanada içi domestic uçuş yapacaksanız, mutlaka bu aktarmadaki duruma dikkat edin.

27.eylül.2017

 Uçuşumuz 29 eylül olduğu için, 2 gün öncesinde tarım ve hayvancılık bakanlığı il müdürlüklerinden seyehat belgesi düzenlenmesi gerekiyor. İstanbul'da yeni uygulamada ilçe müdürlükleri de yapıyormuş. Biz ilçe müdürlüğüne gittik. Sadece aşı karnesinin fotokopisi ile bir form dolduruyorsunuz. 165 TL ödeme yapılıyor (1 hayvan için)-(kedi, köpek, ırk, kilo fark etmiyor). 2. Hayvan için +55 TL ödemesi varmış.

29.eylül.2017

 Bugün köpeğimizi İstanbul-Montreal uçurduk. Saat 11 de sakinleştiricisini vererek kafesine koydum. Check in yaptırırken pet rezervasyonunu kontrol ettiler. Daha sonra tartarak, kilo ve rezervasyon bilgilerinin olduğu bir kağıt verilerek ve ödemesinin yapılması için farklı bir noktaya yönlendirildik. O arada ben valizleri ve köpeği arkadaşıma emanet ederek ödeme noktasına gittim ve kafesiyle beraber 36 kilo gelen köpeğime 300 USD ödeme yaptım. Sonrasında tekrar check in noktasına giderek valizleri teslim ettik. Köpeği orda değil, farklı bir kapıdan teslim ettik. O noktada da köpeğin belgeleri tekrar kontrol edilerek, köpek kafesinden çıkarılarak kafes ayrı bir xrden geçiriliyor. Köpeğinize sakinleştirici verecekseniz son olarak bu noktada vermenizi tavsiye ederim, çünkü biz bu noktada 12.30 da olabildik ve köpek sakinleştirici etkisiyle sersemlemişti, kafesten çıkarmamız ve koymamız zor oldu. Burdan sonra köpeğimizle ayrılarak pasaport kontrolüne doğru hareket ettik.

10 saat uçuştan sonra Montreal'de önce pasaporttan geçtik, orda declaration formda yiyecek, et, peynir, hayvan vs vs var mı kısmına evet diye yazdığım için memur ne olduğunu sordu, köpek cevabı olunca kırmızı bir kalemle üstüne "+31 dog" yazdı. Sonra, immigrationdan işlemlerimizi halledince bagaj teslimatına giderek valizlerimizi aldık. Orda köpeklerin teslim edildiği başka bir nokta var, onu da alarak çıkışa doğru ilerledik, declaration formunu tekrar kontrol eden görevliler köpekle beraber bir noktaya gönderiyorlar, orda belgeleri kontrol ediliyor, hayvanın daha önceden farklı bir ülkeye özellikle Amerika'ya  girip girmediği soruluyor. Cevap evetse sonraki prosedürü bilmiyorum benim köpeğim ilk Kanada'ya geldi. İşlemleri yapıp, "welcome to canada" dediler.

Sevgiler

Meltem

1 yorum:

  1. 2019 nisan 17 de Air Canada ile gelmek durumundayim ve pet için onay alamadım daha bileti alma şartı mi söylüyorlar.ayrica ölçüsü büyük demişler taşıma kafesinin 102*72*76 idi.ne yapicam bilmiyorum.munih pet ambargosu koyduğunda Lufthansa ile gelemiyoruz.

    YanıtlaSil