15 Mayıs 2017 Pazartesi

Kanada Eğitiminin Avantajları


 Vize sürecinde yaşadıklarımızı anlatmadan önce neden eşimin Kanada'da okula yazıldığından ve bir aile olarak bize ne haklar verdiğinden, sonrasından bahsetmek istedim.

 Kanada'ya gelme yollarını ciddi şekilde araştıran kişiler göçmenlik için gerekli olan puanlamayı bilirler. Bizim gibi lisans mezunu, dil yeterliliği olan, 30 yaşı geçmiş bir çiftin geçerli puanı tutturması çok zor. Ancak Kanada eğitimi ve Kanada iş tecrübesi ile aradaki eksik puan çok rahat tamamlanabiliyor. Bu yüzden eşim okumayı tercih etti.



 Kanada'da 2 yıl eğitim aldığınızda sonrasında size 3 yıl çalışma izni verilecektir. Genel olarak eyaletlerde 1560 saat çalışmayı tamamlayarak expres entry e başvurabiliyorsunuz. Yine Nova Scotia için konuşmam gerekirse, 1560 saat şartı yok, mezun olduğunuz dalda işe girmeniz yeterli. Yine göçmenlik için eyaletlerin kendi programları var, bunları takip ederek eyalet programında seçilmeniz sizin oturum almanızı kolaylaştıracaktır.

 2 yıllık college, üniversite, master gibi programlara yazılan bir kişinin haftada 20 saat yasal çalışma izni olmaktadır. Eğer bu kişinin resmî nikahlı eşi ya da nikah olmaksızın birlikteliğini ispat edebildiği bir eşi varsa o kişi de haftada 40 saat yasal çalışma izni alabilmekle birlikte, çocukları da ilkokuldan üniversiteye kadar ücretsiz okuyabilmektedir. Tabii bu sistem kağıt üstünde bir hak olmasına rağmen vize alma konusunda iş bu kadar kolay olmamakta.

 Okul yoluyla gelen kişinin ve istenirse ailesinin, okul tarafından yıllık olarak sigortası yapılmaktadır. NSCC, öğrencilerine acil diş ve göz de dahil olmak üzere tam kapsamlı, 1 yıllık sigortayı 650 Cad ücretle yapmaktadır. İşin içine eş ve 1 çocuk eklenirse 950 Cad bir tutar yansımaktadır. Eğer tek kişi olarak sadece okula geldiyseniz 13. aydan sonra eyaletin sağlık kartına hak kazanıyorsunuz. Work permite sahip eşinizle geldiyseniz, eşiniz Nova Scotia Sağlık Kartını alabiliyor, dolayısıyla da öğrenci olan eş ve çocuk da alabiliyor. Sonrasında, okula 650 Cad ödenmiş öğrenci, Nova Scotia sağlık kartıyla birlikte giderek, okulun sigortasını iptal ederek paranızı geri alabiliyor. Yine belirtmek isterim; burda her eyaletin yasaları ve hakları farklı. Mesela Nova Scotia Eyaleti worker vize sahibine başvuruyla verirken, Ontario Eyaleti, worker vize sahibinin 6 ay çalıştıktan sonra başvurabileceğini belirtiyor.

 Eyaletlerde sosyal haklarınızı, yaşam maliyetlerinizi, mesleğinize göre iş bulma imkanlarınızı, ekonomiyi vs ne kadar iyi araştırırsanız, gideceğiniz eyalete karar vermek biraz daha kolaylaşacaktır.

 Aklıma gelen önemli detaylar bunlar. Atladığım veya merak ettiğiniz sorular varsa yorumlarda sorabilirsiniz.

 Sevgilerle;

 Meltem

1 yorum:

  1. Meltem Hn çok güzel yazmışsınız elinize sağlık. Eşim de İngilizce Öğretmeni. Yaşı 34 dür. 12 yıllık bir öğretmen. Yüksek dereceden CELTA sı da var. Bizde Kanada'ya doktora yolu ile gelmek istiyoruz. Fakat tüm araştırmasına rağmen mesleği ile ilgili uygun bölüm bulamadık. İngilizce öğretmenliğinin master i da yok gibi, İngiliz Dili Edebiyatı bölümü de istemiyor. Ne yapabiliriz? Anaokul yada kreş ile ilgili öğretmenlik eğitimi master doktora vs de olabilir. Eşim üzerinden eğitim yoluyla gelmek istiyoruz. Bizimde 5 yaşında kızımız var. Halifax inceledim çok sevdim. Ama tabi detaylı bigim yok. Yaşam şartları ekonomik olarak kira vs nasıldır. Sizde gerçi orada çok yenisiniz ama , Halifax da hangi üni tavsiye edersiniz? Bende 12 yıllık bankacıyım 37 yaşındayım. Orada yenpyeni bir hayat kurmak istiyoruz. Başka bir meslek yapacağım kesin.
    Syg tşk ederim.

    YanıtlaSil