1 Nisan 2017 Cumartesi

Okul Kayıt Süreci


 Merhabalar;

 Bu yazımda okul kaydının sürecini ve kayıt için gerekli olan belgeleri yazacağım.

 Öncelikle eşim, Nova Scotia Community College'de (NSCC) - Business Administration okuyor. 2 yıllık bir diploma programı. Liseden sonra devam ediliyor, kısmen Türkiye'de ön lisans eğitimi gibi.
Liseden sonra okunduğu için sizin üniversite mezunu olmanız burda farketmiyor, kaydınızı lise diploması ile yapmanız gerekiyor.



 Okul başvurusu kolay, korkunuz olmasın. İşlem basamaklarını da madde madde yazarak anlaşılır kılmaya çalışıcağım.


  1. Okulun resmî sayfasından kendinize bir account oluşturmalısınız
  2. Seçtiğiniz bölüme 75 Cad ödeme ile başvuru yapacaksınız. (Bu para iade edilemez.) Söylediğim rakam ve iade şartları eşimin okuluna özgü, bu her okul ve bölüme göre değişken.
  3. Bikaç gün içinde okuldan, lise transkriptinizi isteyen bir talep gelecek. Burda dikkat edilmesi gereken hususlar şunlar; 
  • Lise transkripti İngilizce ve 100 lük sisteme çevrilmişti olmalı. Bu çeviri için notere gerek yok. Eşim kendisi yapmıştı İngilizce ve sistemi.
  • Transkriptiniz ya okulun .org uzantılı resmî mailinden gitmeli ya da kapalı, mühürlü zarf ile posta yolu ile gitmeli. Mail tercih etmeniz avantaj çünkü anında ulaşacaktır okula. Bu okul için konuşursak, ilk başvuru sırasıyla kabul vermiyor, belgelerini ilk gönderene kabul veriyor. Belgeleriniz ne kadar geç giderse, waitliste kalma ihtimaliniz o kadar artacaktır.M
    4.  Lise transkriptiniz okul tarafından onaylanırsa IELTS sonucunuz istenecek, transkriptinizde        hata varsa düzeltmeniz istenecek. (NSCC, IELTS akademik 6 istiyor)
    5. IELTS sonrası, kabul edildiğinizi veya waitlistte olduğunu belirten bir bilgilendirme gelecek.
  • Kabul aldıysanız, 400 Cad depozitoyu yatırdıktan sonra resmî kabul mektubunuzu mail atacaklar.
  • Eğer waitliste kaldıysanız, bekleyebilir ya da başka bölümlerde uygunluklara bakarak, bölüm değişikliği talep edebilirsiniz.
  Son olarak eklemek istediğim bir önemli nokta da şu; eğer bir üniversite mezunuysanız ve master yapamadığınız için college eğitimine yöneldiyseniz, burda vize için dikkat etmeniz gereken bir konu var. Okuduğunuz bölümün altını seçemezsiniz, yani okul kabul verir ama vizede problem. Mesela Olcay, elektrik ve elektronik mühendisi, ilk başta elektrik teknikerliğine baktı, rahat rahat okurum dedi. Ama Türk ve yabancı forumlarda okuduğumuz vize memurunun "lisansını aldığın eğitimin altında eğitim almanı amacına uygun bulmuyoruz." diyerek rededebilecekleriydi. Bu yüzden Olcay, busines administration okumaya karar verdi. Çünkü 10 yıldan fazla bir süredir satış tecrübesi vardı ve vize başvurusunda da "kendimi geliştirerek, kariyer hedefim için bu bölümü okumak istiyorum." diyebilecekti. 

 Olcay, Kasım sonunda işlemlere başladı, Ocak ayının ilk haftası kabulünü aldı, 4-5 hafta kadar sürdü ama arada Christmas tatili vardı ve IELTS'e başvuru yaptıktan sonra girdiği için sonuç bekledi. Yani elinizde herşey tam olursa 2 hafta içinde falan tüm bu işlem basamakları sonuçlanacaktır.

  Herkese bol şanslar.

  Meltem

1 yorum:

  1. Merhaba Meltem Hanım 😊 lise transkripti İngilizce hazırlatırız da 100 lük sisteme nasıl çevriliyor? Yada kim yapıyor bu işleri bilgi verme şansınız var mı?

    YanıtlaSil