2 Mayıs 2018 Çarşamba

Kanada'da International Öğrenci Çocuklarının Eğitimi




   Bu yazımda; Kanada'ya international öğrenci olarak gelmek isteyen ebeveynlerin çocuklarının eğitimi hakkında bilgi vermek istiyorum.

  Bilindiği gibi buraya international öğrenci statüsünde gelen kişilerin çocukları devlet okullarından ücretsiz yararlanıyor. Peki bu cebinizden 1 cent bile çıkmaması anlamına mı geliyor? Eğer siz de bizim gibi böyle planlayarak gelirseniz, evdeki hesap çarşıya uymayacaktır.

  Kanada'da devlet okulları 4 yaşında başlıyor. Oğlum 4 yaşında olmasına rağmen biz Halifax'ta devlet okuluna veremedik, çünkü buraya bu sene 4 yaş için sınıflar koyulmuş ve çok sınırlı okullarda olduğu için, adresimize düşen okulda 4 yaş sınıfı yoktu. Bundan dolayı Ege'yi özel bi daycare verdik. 7 aydır full time devam ettiği okul, bizim hesabımızda olmayan bir şekilde gider listemize eklendi... Şimdi ne olacak! Ege, Eylül ayında 5 yaş grubunda devlet okuluna başlayacak... Peki bu okul ücretsiz mi? Evet, teoride ücretsiz, ancak çalışan anne babalarsanız, karşınıza bir takım ücretler çıkmaya başlayacak. Nasıl mı? Okullar 9.30-2.30 arası ders saatlerine sahip ve eğer çalışıyorsanız, çocuğunuzu sabah 7 den itibaren before school uygulamasına, 2.30 dan 5.00 e kadar after school uygulamasına ücretini ödeyerek verebilirsiniz. Daha önce Facebook'ta bazı gruplarda "bu çocuklar 5 ten sonra nasıl bakılıyor!" kaygılarımı araştırırken Toronto gibi büyük yerlerde after schoolların 6-6.30 a kadar devam ettiğini öğrendim. Bu konuları hep eyalete göre değerlendirmek gerektiğini hep söyleyerek sadece kendi eyalet bilgimi aktardığımı bir kere daha belirtmek istiyorum.

   Eee, bu before ve after school programları ne kadar peki? Her okulun kendine göre değişmekle birlikte, Halifax'ta before school ortalama fiyatları aylık 150 $, after school ortalama fiyatları ise aylık 300$. (5 gün fiyatı) Eğer, her iki eş de çalışacaksa ve mesai saatleri 9.30-2.30 değilse bu programları kullanmak zorunda kalacağınızı ve cebinizden ücretsiz eğitime hesapta olmayan ücretler ödeyeceğinizi unutmayın derim. 

   Eşimin okul ve iş temposu, benim iş tempomdan dolayı şuan için sadece after school kullanacağız gibi görünüyor. Eşim mezun olduğunda 8-4 gibi bir iş bulursa dahi after schooldan kurtuluş yok gibi şimdilik. Şuanda eşim 5 te işe gidiyor ve ben de işimin durumuna göre 7-8 arası evde oluyorum. Ege'yi 5 te kreşten alıyoruz ve evimize Kanadalı bir oyun ablası saat ücretiyle geliyor. Yani, biz after school ve oyun ablası çözümüyle Eylül'de ücretsiz devlet okuluna başlatıyoruz Ege'yi. 

  Bu ücretler PR sahibi de olsanız, vatandaş da olsanız ödediğiniz bir ücret. Eğer, ortaokul ve lise çağında çocuğunuz yok, ilkokul çağında çocuğunuz varsa; okuldan çıkıp eve gelip, yalnız kalacak bir çağda olmadığı için bu hesaplamaları yapmanız bütçenizi daha sağlıklı hesaplamanız açısından daha sağlıklı olacaktır.

  Sevgilerle;
  Meltem 

  

4 yorum:

  1. full time olan ilk okula ne kadar ödediniz meltem peki? biz iki aya kadar geliyoruz, kızımız minnak olduğundan tüm günü karşılamamız gerekecek.

    YanıtlaSil
  2. Kreş için, aylık 850 dolar ödüyorduk, 4 yas grubu, küçük yas grupları biraz daha pahalı.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba, öncelikle bilgilendirici yazılarınız için teşekkür ederim. Eşim NSCC'a başvuruda bulundu, herşey yolunda gider ise Eylül 2020 de öğrenime başlayacak. Akerley kampüsünde okuyacak. Bizde derin araştırmalara giriştik. Sizin blog sayfanıza rastlamak çok iyi oldu bizim için. Yazları okullar tatil olunca çalışan anne babaların çocuklarını bırakabildikleri bir yer varmı? Var ise ücretleri nedir acaba? Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle başvurunuz hayırlı olsun. Çocuklar için yaz okulları var. Genelde saat 9-4 hizmet veriyorlar. Haftalık ücretleri 200-300+tax arasında değişiyor. Çoğu kişi ailesini getirmeyi tercih ediyor.

      Sil